Honda City

- Alla borde prova på att vara företagare för att förstå vår verklighet, säger Lasse Schneider. Jag önskar också att det borde vara ett krav att politiker ska vara ute och arbeta eller vara företagare i minst 10 år innan de får bli politiker. Det är svårt att fatta beslut om man inte varit ute i verkligheten.
Lasse talar av lång erfarenhet, han har varit företagare sedan 1970-talet då han började handla med motorcyklar. Han är uppvuxen i Väsby och har genom åren varit en sann entreprenör med tusentals idéer. Många av idéerna han har, slutar med att också får genomföra dem, kanske inte alltid det han tänkt...
- Jag har väldigt bra kontakt och gott samarbete med Upplands Väsby Kommun, framförallt med Byggnadsnämnden. Det är en förutsättning för kunna utveckla och bygga företag, förklarar Lasse.

Sedan 2007 driver han Honda City, som är Hondas mest kompletta Hondavaruhus. Det är det enda som säljer Hondas alla produkter. Där hittar du bilar, MC, fyrhjulingar (ATV-arbetsfordon), båtmotoret och gräsklippare. Lasse hade egentligen tänkt göra något helt annat. Han hade lämnat över sitt MC-företag att drivas av personalen och hjälpt ett annat att starta upp sin verksamhet här i Sverige. Då fick han äntligen en möjlighet att köpa en industritomt här i Väsby. Han hade stått i kö i många år och kände att han inte kunde tacka nej. Vid samma tidpunkt hörde Honda av sig och frågade om han ville bli återförsäljare. Han byggde fastigheten i egen regi.
- Jag gjorde en 5-årsplan när jag startade detta och nu har de åren gått, berättar Lasse. Mina funderingar går mot att jag ska försöka fasa ut mig själv så småningom. Nu har jag ett nytt spännande (och hemligt!) projekt på gång som jag hoppas gör att jag kan ta det lugnare och börja trappa ner.

En av hörnpelarna i Hondas filosofi är att produkterna och tillverkningen ska göra minsta möjliga påverkan på miljön. De har ett program som innehåller flera miljöbilar, bl a tre hybrider. Bilbranschen i stort har utvecklats väldigt på den senaste tiden vad gäller miljötänkande. På en mässa nyligen visade Honda t ex en framtida vätgasbil där "avgaserna" blir rent vatten. I USA finns 5000 bilar som drivs med solceller.

Honda City är lite av ett familjeföretag där Lasses barn och syster också arbetar. Själv påstår Lasse att han är svår att jobba med men personalomsättningen är låg och de anställda trivs. Vice VD har som exempel funnits vid Lasses sida sedan 1982.

Lasse har alltid varit samhällsengagerad och det ser vi prov på i många sammanhang. Han är mentor på Nyföretagarcentrum, där han delar med sig av sina erfarenheter till personer som vill starta eget. Från och med april 2012 ställer han upp med en bil till Grannstödsbilen, som är en ideell verksamhet som observerar och rapporterar för att öka tryggheten i den yttre boendemiljön. Han har också haft en del idéer genom åren om att bygga olika boenden, bl a för äldre, som inte fått genomslagkraft.
- Vi flyttade ifrån Väsby, då vi hittade vår sjöstad i en annan kommun. Jag såg framför mig en lägenhet på ålderns höst vid Mälaren i Väsby med närhet till vatten, natur och gärna några trevliga restauranger. Nu inser jag att det inte kommer att bli av under min livstid. Arbetet med Väsby stad behövs verkligen också, det saknas bra restauranger både att ta med familjen till och att representera när man får utländska gäster. Folk saknar en stadskärna med liv och kulturellt utbud med bio och teater.  Men vi kanske flyttar till tillbaka om Väsby Sjöstad blir av, avslutar Lasse hoppfullt.

 

Text
Lasse Schneider med personal på Honda City
Sidansvarig: Ylva Källstedt
Senast uppdaterad: 2012-03-30
  Upplands Väsby Promotion • Kanalvägen 10 C • 194 61 Upplands Väsby • Tel 08-590 327 00 • info@uvp.se
Informationsansvarig för webbplatsen är Katarina Barter • Webbmaster är Ylva Källstedt